Ajerkoniak

Ajerkoniak

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 36

Gęsty, kremowy, lekko słodki likier jajeczny produkowany na spirytusie z dodatkiem cukru i wanilii, głównie w Holandii. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów jak i kremów do ciast. Warto przygotować go w domu, gdyż jest znacznie lepszy od tego, ze sklepowej półki i bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki:

 

  • 8 dużych jajek
  • 250 dag drobnego cukru
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 250 ml spirytusu
  • 2 cukry waniliowe

lub

  • 200 ml mleka
  • 500 ml wódki

Sposób przygotowania:

Przepis na alkoholowy smakołyk:

  1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  2. Dodajemy mleko, spirytus (wódkę), cały czas ucierając na najmniejszych obrotach.
  3. Gotowy ajerkoniak rozlewamy do butelek i odstawiamy.
  4. Po kilku godzinach ajerkoniak troszkę opadnie, więc można uzupełnić butelki do pełna. Dobrze jest co jakiś czas potrząsnąć butelkami.

Ajerkoniak gotowy, smacznego:)

# Tagi:

Autor: Jagoda17

Polecamy nasze przepisy