Ajerkoniak
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 36
Gęsty, kremowy, lekko słodki likier jajeczny produkowany na spirytusie z dodatkiem cukru i wanilii, głównie w Holandii. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów jak i kremów do ciast. Warto przygotować go w domu, gdyż jest znacznie lepszy od tego, ze sklepowej półki i bardzo prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 8 dużych jajek
- 250 dag drobnego cukru
- 500 ml mleka 3,2%
- 250 ml spirytusu
- 2 cukry waniliowe
lub
- 200 ml mleka
- 500 ml wódki
Sposób przygotowania:
Przepis na alkoholowy smakołyk:
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Dodajemy mleko, spirytus (wódkę), cały czas ucierając na najmniejszych obrotach.
- Gotowy ajerkoniak rozlewamy do butelek i odstawiamy.
- Po kilku godzinach ajerkoniak troszkę opadnie, więc można uzupełnić butelki do pełna. Dobrze jest co jakiś czas potrząsnąć butelkami.
Ajerkoniak gotowy, smacznego:)
# Tagi:
Autor: Jagoda17
Polecamy również
Korzenna kawa
Bardzo lubię kawy smakowe, dziś polecam kawę o aromacie korzennym z nutą anyżu, cynamonu i goździkówAjerkoniak
Gęsty, kremowy, lekko słodki likier jajeczny produkowany na spirytusie z dodatkiem cukru i wanilii, głównie w Hol...Grzane piwo z żółtkiem
Pyszny, słodki napój.Napój marchewkowo-pomarańczowy.
Zamiast kupować w sklepie możemy sami sobie przygotować pyszny napój.Ilość cukru będzie zależała od nas.Przepis z...Zobacz więcej przepisów na: