Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Placek ryżowo-grzybowy.

print Drukuj
Placek ryżowo-grzybowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Można przygotować na obiad lub przystawkę. Podać z ulubionym sosem.

składniki

pół kilo pieczarek

1 marchewka

20 dag ryżu

1 cebula

2 szklanki bulionu warzywnego

sól i pieprz do smaku

3-4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

2 płaskie łyżki żelatyny

masło do smażenia ( 3 łyżki )

kurkuma według uznania

zioła prowansalskie według uznania

1 łyżka posiekanego koperku (świeżego,mrożonego lub suszonego)

sposób przygotowania

1. Najpierw marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Ryż przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką gorącego bulionu, dodać marchewkę i gotować do miękkości, dolewając w razie potrzeby pozostały bulion. Ważne żeby cały płyn z ryżu wyparował.

3. Następnie pieczarki obrać, opłukać i dokładnie osuszyć z nadmiaru wody, pokroić w cienkie półplasterki. Następnie usmażyć na dwóch łyżkach masła, do miękkości i zrumienienia pieczarek.

4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie usmażyć do miękkości i lekkiego zrumienienia na pozostałym maśle.

5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do ciepłego ryżu, następnie dokładnie wymieszać.

6. Do ryżu dodać również pieczarki i cebulę, przyprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, kurkumą, ziołami prowansalskimi i koperkiem. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową, o pojemności około 1 litra. Następnie dobrze wystudzić.

7. Przestudzony placek włożyć do lodówki do całkowitego stężenia tak na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć i pokroić w kostki.

8. Podawać i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!