pół kilo pieczarek
1 marchewka
20 dag ryżu
1 cebula
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
2 płaskie łyżki żelatyny
masło do smażenia ( 3 łyżki )
kurkuma według uznania
zioła prowansalskie według uznania
1 łyżka posiekanego koperku (świeżego,mrożonego lub suszonego)
1. Najpierw marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Ryż przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką gorącego bulionu, dodać marchewkę i gotować do miękkości, dolewając w razie potrzeby pozostały bulion. Ważne żeby cały płyn z ryżu wyparował.
3. Następnie pieczarki obrać, opłukać i dokładnie osuszyć z nadmiaru wody, pokroić w cienkie półplasterki. Następnie usmażyć na dwóch łyżkach masła, do miękkości i zrumienienia pieczarek.
4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie usmażyć do miękkości i lekkiego zrumienienia na pozostałym maśle.
5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do ciepłego ryżu, następnie dokładnie wymieszać.
6. Do ryżu dodać również pieczarki i cebulę, przyprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, kurkumą, ziołami prowansalskimi i koperkiem. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową, o pojemności około 1 litra. Następnie dobrze wystudzić.
7. Przestudzony placek włożyć do lodówki do całkowitego stężenia tak na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć i pokroić w kostki.
8. Podawać i smacznego.
Czerwona kapusta duszona z rodzynkami.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu