Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem:
1 i 3/4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 margaryna
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 polewa czekoladowa
Poncz do nasączenia biszkoptów:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru
Ciasto jasne:
Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Na końcu dodajemy makę ziemniaczaną, ocet i olej delikatnie mieszamy.
Ciasto ciemne:
Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy makę pszenną, kakao, olej i delikatnie mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy na nią naprzemiennie ciasto jasne to ciemne tworzac kratkę w łatki. Lekko od góry mieszamy widelcem, pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Chłodny przekrawamy na pół.
Krem:
Budyń gotujemy na mleku z cukrami. Studzimy i łączymy z utartą margaryną lub masłem.
Poncz:
Kawę zaparzamy w 0,5 szkl wody, słodzimy, studzimy i ponczujemy okrągłe biszkopty.
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku.
Przełożenie gotowego ciasta:
Ciasto- połowa kremu- biszkopty- mocno tężejąca galaretka-reszta kremu- ciasto- polewa
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu