Najlepsze ogórki konserwowe

Najlepsze ogórki konserwowe

Ocena:

34 Ocen

portions

Ilość porcji: 0

Sezon ogórkowy rozpoczęty! Kupujemy ogórki i szykujemy słoiki na zimę. Najlepsze z najlepszych są oczywiście ogórki konserwowe. Wykonane wg podstawowego przepisu gwarantują doskonałą jakość i smak. Ogórki konserwowe pasują do wszystkiego - więc do dzieła!

Składniki:

  • 5 kg małych ogórków
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżka soli
  • 8 ząbków czosnku
  • chrzan
  • koper
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • gorczyca

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe:

  1. Ogórki dokładnie myjemy i układamy ciasno w litrowych słoikach.
  2. Dodajemy do środka po gałązce kopru, odrobinie chrzanu, 2 ząbki czosnku i po płaskiej łyżeczce gorczycy.
  3. Następnie gotujemy zalewę z wody, octu, cukru, soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Od momentu zagotowania gotujemy ją na małym gazie jeszcze ok. 5 minut.
  4. Gorącą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy na gorąco i odstawiamy do ciemnego pomieszczenia.

Ogórki konserwowe gotowe.
Smacznego

Autor: Jagusia

Polecamy nasze przepisy