Najlepsze ogórki konserwowe
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
34 Ocen
Ilość porcji: 0
Sezon ogórkowy rozpoczęty! Kupujemy ogórki i szykujemy słoiki na zimę. Najlepsze z najlepszych są oczywiście ogórki konserwowe. Wykonane wg podstawowego przepisu gwarantują doskonałą jakość i smak. Ogórki konserwowe pasują do wszystkiego - więc do dzieła!
Składniki:
- 5 kg małych ogórków
- Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżka soli
- 8 ząbków czosnku
- chrzan
- koper
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gorczyca
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie myjemy i układamy ciasno w litrowych słoikach.
- Dodajemy do środka po gałązce kopru, odrobinie chrzanu, 2 ząbki czosnku i po płaskiej łyżeczce gorczycy.
- Następnie gotujemy zalewę z wody, octu, cukru, soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Od momentu zagotowania gotujemy ją na małym gazie jeszcze ok. 5 minut.
- Gorącą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy na gorąco i odstawiamy do ciemnego pomieszczenia.
Ogórki konserwowe gotowe.
Smacznego
Autor: Jagusia
Polecamy również
Ogórki w curry
Przetwory z ogórków czas robić, a ogórki w curry to pyszne ogóreczki do obiadu ale i nie tyl...Ogórki konserwowe.
W sezonie ogórkowym, warto przygotować kilka słoików ogórków.Będą jak znalazł na zimę np. do...Ogórki konserwowe bez pasteryzowania
W domu już zrobiłem zapasy na rok, więc teraz podzielę się z wami moim przepisem na ogórki konserwowe. Moje og&oa...Ogórki konserwowe - sprawdzony przepis
Nie ma to jak polskie ogórki gruntowe. Są najsmaczniejsze. Szczególnie gdy przygotujemy z nich przetwory n...Ogórki konserwowe na zimę z miodem
Sezon ogórkowy przeważnie trwa od czerwca do końca września. Niestety nie możemy korzystać z dobrodziejstwa og&oa...Zobacz więcej przepisów na: