Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

Ocena: ★

67 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

W domu już zrobiłem zapasy na rok, więc teraz podzielę się z wami moim przepisem na ogórki konserwowe. Moje ogórki są bardzo aromatyczne ale nie ostre - każdy robi takie jakie mu najbardziej smakują.  Przepis jest na 6 słoików więc jeżeli chcecie więcej musicie te porcje powiększyć.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepsze są małe)
  • 2 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki soli
  • 7 szklanek wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 baldachimów kopru
  •  korzeń i/lub liście chrzanu (ja daję i to i to)
  • 12 kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • ziarna gorczycy, kolendry i czarnego pieprzu ( łyżeczka mieszanki na słoik - dla aromatyczności)

Sposób przygotowania:

Przepis na ogórki konserwowe czyli przetwory z ogórków na tapecie:

  1. Myjemy dokładnie ogórki i układamy ciasno w wyparzonych słoikach - im mniejsze tym łatwiej bedzie je nam wcisnąć(ale nie ugniatamy ich na siłę). Do każdego słoika wrzucamy koper,ząbki czosnku,liście,ziele,łyżeczkę mieszanki i kawałki korzenia/liścia chrzanu.
  2. Gotujemy wodę, ocet sól i cukier (ok 5 minut od zagotowania- dobrze mieszająć co jakiś czas).
  3. Ja omijam tą całą pasteryzację - doprowadzam zalewę do wrzenia, zalewam ogórki i zakręcam. Jeżeli jeden z nich po ostygnięciu się nie zawekował trzeba proces ten powtórzyć (czasami to słoik lub pokrywka są winne:)

Smacznych ogórków konserwowych!

Jak widać przepis na ogórki konserwowe jest prosty, a gdy sezon na przetwory z ogórków warto go mieć na podorędziu :)

Autor: dubliner

Polecamy nasze przepisy