Ogórki konserwowe na zimę z miodem

Ogórki konserwowe na zimę z miodem

Ocena: ★

92 Ocen

portions

Ilość porcji: 0

Sezon ogórkowy przeważnie trwa od czerwca do końca września. Niestety nie możemy korzystać z dobrodziejstwa ogórków gruntowych przez cały rok i w związku z tym szykujemy ogórki konserwowe na zimę. Kto ich nie lubi…U mnie w domu ogórki konserwowe z miodem są rozchwytywane. Ja dzisiaj zaproponuję przepis na ogórki konserwowe z odrobiną miodu.

Składniki:

  • 3 kg małych ogórków
  • Na zalewę:
  • 2,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki czubate miodu
  • czosnek
  • chrzan
  • koper
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe z miodem w kilku krokach:

  1. Umyte ogórki moczymy w misce z zimną wodą przez godzinkę i następnie układamy je w dużych słoikach z dodatkiem: 1 ząbka czosnku, kawałka chrzanu, gałązki suchego kopru.
  2. W garnku gotujemy zalewę. W tym celu wlewamy wodę, ocet, cukier, sól, miód, liście laurowe i ziele angielskie i od momentu doprowadzenia do wrzenia gotujemy krótką chwilę.
  3. Gorącą zalewę wlewamy do słoików i zakręcamy je na gorąco.

W zimę ogórki konserwowe będą super pyszne!

Autor: Kasia

Polecamy nasze przepisy