Ogórki konserwowe - sprawdzony przepis

Ogórki konserwowe - sprawdzony przepis

Ocena: ★

83 Ocen

portions

Ilość porcji: 0

Nie ma to jak polskie ogórki gruntowe. Są najsmaczniejsze. Szczególnie gdy przygotujemy z nich przetwory na zimę: czy to ogórki konserwowe, czy ogórki kiszone, czy wszelkiego rodzaju sałatki, to jednak ogórek króluje w słoiku. Polecam sprawdzony przepis na ogórki konserwowe, a sprawdzony, bo w mojej rodzinie trwa od pokoleń i niezmiennie jest ten sam.

Składniki:

  • 10 kg małych ogórków
  • Do zalewy:
  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • ok. 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • obrany korzeń chrzanu
  • czosnek
  • gałązki kopru
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • gorczyca

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ogórki konserwowe:

  1. Myjemy ogórki pod bieżącą wodą i moczymy je jakiś czas w zimnej wodzie. Następnie układamy je ciasno najlepiej w litrowe słoiki.
  2. Gotujemy zalewę z wody, octu, soli i cukru z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, którą następnie zalewamy ogórki w słoikach.
  3. Słoiki zakręcamy na gorąco i odwracamy słoiki na 1 dobę do góry dnem.
  4. Po upływie tego czasu ogórki konserwowe ustawiamy je w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego!

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy