Ogórki w curry

Ogórki w curry

Ocena: ★

30 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przetwory z ogórków czas robić, a ogórki w curry to pyszne ogóreczki do obiadu ale i nie tylko:) Polecam sprawdzony przepis na ogórki konserwowe w curry. 

Składniki:

  • Składniki:
  • 1,5 kg ogórków
  • 2 cebule
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki curry
  • Przyprawy:
  • listki selera
  • gorczyca

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ogórki konserwowe w curry:

  1. Ogórki myjemy, suszymy i obieramya nastepnie kroimy w słupki.
  2. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować.
  3. Do gorącej zalewy wrzucamy pokrojoną w półksiężyce cebulę.
  4. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  5. Do każdego słoika wkładamy po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki.
  6. Ostudzoną zalewę trzeba wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzujemy 2 minuty.

Przetwory z ogorków na zimę będa jak znalazł, a ogórki w curry uświetnią każdy obiad :)

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy