Ogórki zbójnickie

Ogórki zbójnickie

Ocena:

57 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Ogórki konserwowe - wyśmienite, diabelskie, idealne jako zakąska do dań grillowych, od wielu sezonów królują na naszym stole :) Idealne przetwory z ogórków dla grillowiczów ceniących wyjątkowy, wyrazisty, ostry smak.

Składniki:

  • 3kg ogórków
  • 0,5kg cebuli
  • 2,5 łyżki soli
  • ZALEWA:
  • 3 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru
  • SKŁADNIKI DO ZALEWY:
  • 4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 4 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżeczki curry
  • 4 łyżeczki gorczycy

Sposób przygotowania:

Przepis na ogórki konserwowe:

  1. Najpierw ogórki ze skórą kroimy po długości a cebulę w plastry. Wszystko razem mieszamy i solimy, a następnie odstawiamy na 2 godziny.
  2. Składniki na zalewę (cukier + ocet) trzeba zagotować i ostudzić. Następnie dodajemy składniki do zalewy (pieprz, papryka, curry, gorczyca) i dokładnie mieszamy.
  3. Następnie ogórki trzeba powkładać do słoików i zalać zalewą, pasteryzować maksymalnie 10 minut.

Pyszne ogórki konserwowe gotowe. Prawda, że prosty przepis?

SMACZNEGO :] DIABELSKIEGO GRILLOWANIA :)

 

 

 

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy