Jak zrobić ogórki małosolne

Jak zrobić ogórki małosolne

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Ogórki w naszym klimacie są bardzo popularne. A to w postaci kiszonych, a to w postaci korniszonów. Ja proponuję przepis na ogórki małosolne. Sezon grillowy rozpoczęty, a każdy wie, że nie ma nic lepszego do karkówki niż ogórki małosolne. Przygotujmy sobie więc ogórki małosolne do naszych ugrillowanych mięs. Oto przepis, jak zrobić ogórki małosolne.

Składniki:

  • 2 kg ogórków (malutkich)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki kopru
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • woda

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne robię tak:

  1. Umyte ogórki układamy w litrowe słoiki, dodajemy czosnek, ziele, liście, koper i zalewamy wodą z solą (1l wody – 1 płaska łyżka soli).
  2. Przykryte ogórki zostawiamy w słoikach na kilka dni, najlepiej na 5-6 dni.

Po tym czasie mamy pyszne ogórki małosolne.

Smacznego życzę i przyjemnego zajadania się czymś tak wspaniałym, jak ogórki małosolne.

Autor: Lenka

Polecamy nasze przepisy