Ogórki małosolne na grilla

Ogórki małosolne na grilla

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Sezon grillowy w toku. Nasza kuchnia stworzyła mnogość przystawek do mięs grillowanych, ale każdy z nas wie, że ogórki małosolne nie zostaną wyparte przez żadne cukinie, czy też bakłażany. Ogórki małosolne same w sobie są rewelacyjne, łatwo je przygotować i wszyscy je lubią. Polecam ogórki małosolne na grilla.

Składniki:

  • 2 kg ogórków 
  • 4 ząbki czosnku
  • koper
  • sól kamienna
  • woda
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 duże liście laurowe
  • łyżeczka nasion kolendry

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne na grilla:

  1. Wypłukane ogórki wkładamy do kamionki (można też do dużego słoja) i dodajemy koper, ziele angielskie, kolendrę, obrany i rozgnieciony czosnek i liście laurowe.
  2. Wszystko zalewamy zimną wodą z rozpuszczoną solą (4 szklanki wody - 1 łyżka soli).
  3. Ogórki małosolne odstawiamy na 5 dni pod przykryciem.

 

Po pięciu dniach nasze ogórki małosolne są gotowe na imprezę.

Smacznego!

Autor: Maryla

Polecamy nasze przepisy