Ogórki w zalewie musztardowej.
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
8 Ocen
Ilość porcji: 7
Gdy trwa sezon ogórkowy, obowiązkowo trzeba przygotować kilka słoiczków ogórków, właśnie w takiej oto zalewie. Uważam, że są pyszne, lekko słodkie z wyczuwalną nutką musztardy, no i idealnie chrupiące. Podaję je jako dodatek do drugiego dania. Polecam.
Składniki:
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
2 łyżki soli
1 kopiasta szklanka cukru
5 łyżek musztardy stołowej
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Dodatkowo:
ogórki zielone (około 2 kg)
ząbki czosnku
koper ( gałązki )
Sposób przygotowania:
1. Składniki zalewy dać do garnka, zagotować i wystudzić.
2. Ogórki umyć i osuszyć, obrać cieniutko. Jeżeli ogórki mają peski to je usunąć, w małych ogórkach nie musimy usuwać pestek. Ogórki pokroić w słupki.
3. Czosnek obrać i przekroić na pół. Koper opłukać i dokładnie osuszyć.
4. Do słoików wkładać ogórki, pół ząbka czosnku i gałązkę koperku. Zalać zalewą i dokładnie zakręcić.
5. Słoiki z ogórkami pasteryzować 3 minuty od zagotowania. Następnie wystudzić i przenieść do spiżarni.
Do odmierzania składników zalewy należy użyć szklanki o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi tak około 7 sztuk słoików o pojemności 250-300 ml.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Ogórki z musztardą
Ogórki z musztardą - pyszny przepis na ogórki z musztardą, który polecam każdemu.Ogórki w zalewie musztardowej.
Gdy trwa sezon ogórkowy, obowiązkowo trzeba przygotować kilka słoiczków ogórków, właśnie w t...Ogórki w musztardzie
Sezon ogórkowy rónież trzeba wykorzystać.Ogórki w zalewie musztardowej
Smaczne przetwory z ogórków - ogórki w zalewie z musztardą i octemZobacz więcej przepisów na: