Ogórki w zalewie musztardowej.

Ogórki w zalewie musztardowej.

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 7

Gdy trwa sezon ogórkowy, obowiązkowo trzeba przygotować kilka słoiczków ogórków, właśnie w takiej oto zalewie. Uważam, że są pyszne, lekko słodkie z wyczuwalną nutką musztardy, no i idealnie chrupiące. Podaję je jako dodatek do drugiego dania. Polecam.

Składniki:

Zalewa:

1 szklanka octu 10%

5 szklanek wody

2 łyżki soli

1 kopiasta szklanka cukru

5 łyżek musztardy stołowej

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka liści laurowych

 

Dodatkowo:

ogórki zielone (około 2 kg)

ząbki czosnku

koper ( gałązki )

Sposób przygotowania:

1. Składniki zalewy dać do garnka, zagotować i wystudzić.

2. Ogórki umyć i osuszyć, obrać cieniutko. Jeżeli ogórki mają peski to je usunąć, w małych ogórkach nie musimy usuwać pestek. Ogórki pokroić w słupki.

3. Czosnek obrać i przekroić na pół. Koper opłukać i dokładnie osuszyć.

4. Do słoików wkładać ogórki, pół ząbka czosnku i gałązkę koperku. Zalać zalewą i dokładnie zakręcić.

5. Słoiki z ogórkami pasteryzować 3 minuty od zagotowania. Następnie wystudzić i przenieść do spiżarni.

Do odmierzania składników zalewy należy użyć szklanki o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi tak około 7 sztuk słoików o pojemności 250-300 ml.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy