Oładki


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen

Ilość porcji: 3
Oładki to placuszki z ugotowanych ziemniaków. Można je przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia z obiadu
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, słodka papryka
- trochę posiekanego szczypiorku
- opcjonalnie: koperek, pietruszka, inne ulubione zioła
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przepis na Oładki:
- Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie utłuc.
- Dodać jajko, mąkę, przyprawy, szczypiorek i dokładnie wymieszać.
- Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Można je podawać jako samodzielne danie, np. polane sosem lub jako dodatek do obiadu.
I tak oto robimy oładki. Smacznego!
Autor: marta625

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.