Oładki

Oładki

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Oładki to placuszki z ugotowanych ziemniaków. Można je przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia z obiadu

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • trochę posiekanego szczypiorku
  • opcjonalnie: koperek, pietruszka, inne ulubione zioła
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na Oładki:

  1. Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie utłuc.
  2. Dodać jajko, mąkę, przyprawy, szczypiorek i dokładnie wymieszać.
  3. Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 
  4. Można je podawać jako samodzielne danie, np. polane sosem lub jako dodatek do obiadu.

I tak oto robimy oładki. Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy