Aromatyzowane oliwy.

Aromatyzowane oliwy.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Takiej oliwy możemy używać do skrapiania sałatek, mięs, makaronu lub przekąsek: pizzy i tostów. Zamiast kupować gotowe można przygotować własnoręcznie. Dodam, że do wykonania oliwy możemy użyć dowolnych ulubionych ziół.

Składniki:

oliwa ( u mnie oliwa z oliwek )

ostra papryczka ( przekrojona wzdłuż )

ziarnisty pieprz kolorowy

kilka obranych ząbków czosnku

kilka gałązek bazylii

kilka gałązek rozmarynu

 

dodatkowo:

małe słoiczki i buteleczki

Sposób przygotowania:

1. Do wyparzonych i suchych słoiczków, butelecze należy wkładać kolejno przygotowane składniki, następnie zalać oliwą.

2. Gotowe buteleczki należy odstawić w chłodne i ciemne miejsce na około tydzień, żeby oliwy nabrały aromatu. Najlepiej przechowywać je w lodówce.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy