Aromatyzowane oliwy.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Takiej oliwy możemy używać do skrapiania sałatek, mięs, makaronu lub przekąsek: pizzy i tostów. Zamiast kupować gotowe można przygotować własnoręcznie. Dodam, że do wykonania oliwy możemy użyć dowolnych ulubionych ziół.
Składniki:
oliwa ( u mnie oliwa z oliwek )
ostra papryczka ( przekrojona wzdłuż )
ziarnisty pieprz kolorowy
kilka obranych ząbków czosnku
kilka gałązek bazylii
kilka gałązek rozmarynu
dodatkowo:
małe słoiczki i buteleczki
Sposób przygotowania:
1. Do wyparzonych i suchych słoiczków, butelecze należy wkładać kolejno przygotowane składniki, następnie zalać oliwą.
2. Gotowe buteleczki należy odstawić w chłodne i ciemne miejsce na około tydzień, żeby oliwy nabrały aromatu. Najlepiej przechowywać je w lodówce.