Omlet z szynką

Omlet z szynką

Ocena: ★

23 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Omlet to bardziej wyrafinowana forma jajecznicy. Jeżeli nie masz go jeszcze wśród swoich przepisów, zacznij od omleta z szynką. Omlet z szynką jest bardzo smaczny, pożywny i prosty w wykonaniu. Do przygotowania omleta z szynką nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Zajrzyj do lodówki i do dzieła!

Składniki:

  • jajka - 6 szt.
  • szynka pokrojona w cienkie paski - 100 g
  • masło - 4 łyżki
  • mleko - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób na omlet, przygotowanie omleta z szynką.

  1. Szynkę przesmażyć na łyżce masła.
  2. Jajka ubić trzepaczką z mlekiem i łyżką masła, doprawić solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzać pozostałe masło i wlać masę jajeczną wymieszaną z przestudzoną usmażoną szynką.
  4. Zamieszać widelcem i smażyć delikatnie poruszając patelnią i odwijając brzegi omletu, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna.
  5. Kiedy spód jest rumiany, a powierzchnia lekko ścięta - omlet jest gotowy.  
  6. Przełożyć omlet na talerz i złożyć na pół.

Omlet z szynką możesz podać ze świeżymi pomidorami, oliwkami, badź ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy