Wiosenny omlet z pokrzywami.

Wiosenny omlet z pokrzywami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Jeżeli lubicie omlety to polecam przygotować taki o to z pokrzywą. Znakomicie prawdzi się na śniadanie i kolację, ale jeśli podacie go z ulubioną sałatką to również na obiad. Uważam, że pokrzywa nie jest za bardzo wyczuwalna. Dodam też, że omlet jest bardzo syty. Polecam przepis.

Składniki:

3 jajka

1 szklanka listków pokrzywy

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki mąki pełnoziarnistej pszennej

1 kopiasta łyżeczka suszonej natki pietruszki

sól do smaku

pieprz biały do smaku

1 płaska łyżka masła

odrobina oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Listki pokrzywy opłukać i dokładnie osuszyć, następnie pokroić w paseczki.

2. Czosnek obrać i drobno pokroić, następnie na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno nie przypiec. Do czosnku dodać pokrzywę i masło, następnie dusić kilka minut często mieszając. ( pokrzywa wyjdzie nam taka lekko chrupiąca).

3. Jajka należy roztrzepać z mąką i natką pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Masę jajeczną wlać na patelnie i smażyć aż dobrze się zetnie, następnie omlet zsunąć na duży talerz i stroną niedosmażoną zsunąć z powrotem na patelnię i dosmażyć.

5. Usmażony omlet osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Zwinąć w rulonik i podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy