Jeżeli lubicie omlety to polecam przygotować taki o to z pokrzywą. Znakomicie prawdzi się na śniadanie i kolację, ale jeśli podacie go z ulubioną sałatką to również na obiad. Uważam, że pokrzywa nie jest za bardzo wyczuwalna. Dodam też, że omlet jest bardzo syty. Polecam przepis.
3 jajka
1 szklanka listków pokrzywy
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki mąki pełnoziarnistej pszennej
1 kopiasta łyżeczka suszonej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz biały do smaku
1 płaska łyżka masła
odrobina oleju do smażenia
1. Listki pokrzywy opłukać i dokładnie osuszyć, następnie pokroić w paseczki.
2. Czosnek obrać i drobno pokroić, następnie na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno nie przypiec. Do czosnku dodać pokrzywę i masło, następnie dusić kilka minut często mieszając. ( pokrzywa wyjdzie nam taka lekko chrupiąca).
3. Jajka należy roztrzepać z mąką i natką pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Masę jajeczną wlać na patelnie i smażyć aż dobrze się zetnie, następnie omlet zsunąć na duży talerz i stroną niedosmażoną zsunąć z powrotem na patelnię i dosmażyć.
5. Usmażony omlet osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Zwinąć w rulonik i podawać.
Śniadaniowy omlet z kiwi i dżemem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu