Drożdżowe oponki

Drożdżowe oponki

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Sprawdzony przepis na oponki, pyszna słodka przekąska na spotkanie z przyjaciółmi, czy Tłusty Czwartek - polecam drożdzowe oponki. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

  • mąka 2,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 1/2 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • ocet 1 łżeczka
  • olej 50 ml.
  • drożdże 1/2 kostki
  • mleko 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Przepis na drożdżowe oponki:

  1. Z drożdży i ciepłego mleka robię rozczyn, odstawiam na 10 minut.
  2. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję roztrzepane jajka z cukrem, rozczyn, ocet i wyrabiam ciasto, pod koniec dodaję olej, jeszcze przez moment wyrabiam aż tłuszcz połączy się z ciastem.
  3. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawia w ciepłe miejsce, kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładam na blat, rozwałkowuję i szklanką wycinam krążek większy a kieliszkiem mniejszy, układam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
  4. Piekę oponki w temp. 180 stopni przez 15 minut, do momentu aż nabiorą złotego koloru.

 

Słodka przekąska - drożdżowe oponki gotowa. Oto super oponki na Tłusty Czwartek :)

Smacznego:)

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy