Ciasto orzechowo- miodowe

Ciasto orzechowo- miodowe

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Przepis na orzechowiec czyli proste ciasto orzechowe, a dokładnie ciasto orzechowo- miodowe- takie ciasto dość proste ale smaczne. Można upiec :)

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Ciasto miodowe:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1 szkl cukru
  • Masa orzechowa:
  • 1 masło
  • 3 łyżki orzechów włoskich mielonych
  • do smaku cukier puder
  • 4 łyżeczki naparu z kawy rozpuszczalnej
  • Polewa orzechowa:
  • 30 dag orzechów włoskich krojonych
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag cukru
  • 10 dag margaryny

Sposób przygotowania:

Pyszny orzechowiec miodowy czyli proste ciasto orzechowe z miodem. Idealne na Święta :)

  1. Najpierw upieczmy biszkopt orzechowy czyli białka z cukrem ubijmy na sztywną pianę i dodajemy resztę składników. Pieczemy dwa biszkopty.
  2. Ciasto miodowe polega na zrobieniu ciasta na stolnicy i upieczenia dwóch ciast, na jednym cieście rozprowadzamy przed pieczeniem polewę orzechową, której składniki roztapiamy w rondelku.
  3. Masło ucieramy dodajemy orzechy , napar z kawy i cukier puder - tak powinna być robiona masa orzechowa.
  4. Przełożenie gotowego ciasta: na spodzie ciasto miodowe z orzechami - połowa masy orzechowej -biszkopt orzechowy - reszta masy - ciasto miodowe - dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową

I tak mamy idealne ciasto orzechowe na Święta :)

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy