Ciasto z masą orzechową

Ciasto z masą orzechową

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pyszny orzechowiec, czyli ciasto orzechowe w moim wydaniu. Polecam przepis na smaczne ciasto z kokosem, orzechami ze słodką masą orzechową! Na pewno nie pożałujecie :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 14 dag mąki pszennej
  • 14 dag mąki ziemniaczanej
  • 40 dag margaryny
  • 40 dag cukru pudru
  • 8 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 10 dag mielonych orzechów włoskich
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3 krople olejku pomarańczowego
  • 10 dag maku
  • Masa z orzechami:
  • 1 szkl mleka
  • 1 margaryna
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 szkl zmielonych orzechów włoskich
  • Dodatkowo:
  • polewa

Sposób przygotowania:

Orzechowiec czyli przepis na ciasto orzechowe - pyszne i wspaniałe na każdą okazję:

  1. Zacznijmy od przygotowania ciasta: margarynę ucieramy do białości z cukrem pudrem i ośmioma żółtkami. Następnie do masy wsypujemy makę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, amoniak . Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta na końcu.
  2. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części: 
  • do jednej dajemy wiórki kokosowe i olejek pomarańczowy,
  • do drugiej orzechy
  • do trzeciej mak.
  1. Każde ciasto pieczemy osobno około 35 minut w 180 stopniach w foremce 25/36. Przygotujemy masę orzechową:
  2. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim zmielone orzechy włoskie. Studzimy. Margarynę lub masło  ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po trochu zimnych orzechów i miksujemy.
  3. Ciasto przekładamy masą w takiej kolejności jak komu pasuje. Dekorujemy. 

Wspaniałe ciasto orzechowe gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy