Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Orzechowiec z kawą

print Drukuj
Orzechowiec z kawą

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.3

3 oceny

Orzechowiec to wyśmienite ciasto, ta masa orzechowo- kawowa i pianka bezowa- rewelacja! Polecam przepis na orzechowiec!

składniki
  • Ciasto:
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag mąki
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl cukru pudru
  • Piana:
  • 4 białka
  • 30 dag cukru pudru
  • 25 dag krojonych orzechów włoskich
  • 1 słoik powideł śliwkowych lub twardej marmolady jabłkowej
  • Ciasto z kokosem:
  • 6 białek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag wiórek koksowych
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru
  • Masa :
  • 30 dag masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki wrzątku
  • 4 łyżeczki alkoholu
sposób przygotowania

Przepis na orzechowiec w kilku krokach:

  1. Najpierw przepis na ciasto
    Z mąki pszennej, cukru pudru, cukru waniliowego, żółtek, proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i wykładamy do dwóch foremek o wymiarach 25/36, następnie smarujemy obydwa  marmoladą jabłkową lub dowolnym powidłem.
  2. Piana:
    Z białek i cukru pudru ubijamy pianę. Wsypujemy do niej krojone orzechy, mieszamy  i wykładamy na marmoladę na obydwa ciasta - pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.
  3. Ciasto z kokosem:
    Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut.
  4. Masa:
    Kawę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mielone orzechy, kawę i alkohol.
  5. Przełożenie ciasta:
    Ciasto- połowa kremu- ciasto kokosowe- pozostały krem- ciasto pianą w stronę masy- dekorujemy dowolnie

Ciasto orzechowiec gotowe.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!