Orzechowiec z wafelkami

Orzechowiec z wafelkami

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Orzechowiec z wafelkami - ależ to ciasto orzechowe jest pyszne, na drugi dzień wprost rozpływające się! Polecam sprawdzony przepis na ciasto orzechowe proste! :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki
  • ¾ szkl cukru
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa grysikowa:
  • 0,5 litra mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 15 dag masła
  • Masa krówkowa:
  • 1 puszka kajmaku
  • 0,5 margaryny
  • 3 wafelki w czekoladzie np. Grześki
  • Polewa:
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 5dag czekolady
  • 10 dag pokrojonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

A tak wygląda przepis na orzechowca czyli ciasto orzechowe w moim wykonaniu:

  1. Na początku zróbmy ciasto wszystkie podane składniki zagniećmy i upieczmy 3 placki w 180 stopniach do 10 minut.
  2. Przygotujmy masę grysikową mleko zagotowujemy z cukrami, wsypujemy kaszę mannę i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy i ucieramy z masłem.
  3. Wafelki kruszymy i łączymy z utartą margaryną z kajmakiem.
  4. Polewa polega na rozpuszczeniu tłuszczu cukru miodu i czekolady. Dodaejmy do niej orzechy i dajemy na jedno ciasto. 
  5. Przełożenie gotowego ciasta: na spodzie ciasto- masa grysikowa- ciasto- masa krówkowa- ciasto- polewa z orzechami

Pyszny orzechowiec gotowy.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy