Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Orzechowy na waflu

print Drukuj
Orzechowy na waflu

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Pyszny orzechowiec, polecam przepis na przepyszne ciasto orzechowe. Ten wafel nadaje fajnego smaku temu ciastu! Uwielbiam takie słodkości.

składniki
  • Ciasto orzechowe:
  • 7 białek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 25 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 szkl cukru
  • 2 tafle wafla tortowego
  • Biszkopt jasny:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3 szkl mleka
  • 1 masło
  • 0,5 szkl cukru
  • Alkohol do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki kakao
sposób przygotowania

Przepis na pyszny orzechowiec, czyli ciasto orzechowe:

  1. Najpierw musimy zrobić ciasto orzechowe: zaczynamy od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę i wsypania proszku do pieczenia, orzechów, bułki tartej i miodu.
  2. Dno foremki wykładamy waflem tortowym i wylewamy na niego ciasto i pieczemy w 180 stopniach do 40 minut.
  3. Teraz pora na biszkopt: zaczynamy od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę, wlania do niej żółtek i wsypania mąki z proszkiem do pieczenia. Z tego pieczemy dwa biszkopty na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.
  4. Pora na przygotowanie kremu: w niedużej ilości mleka rozrabiamy budynie śmietankowe w proszku i mąkę pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem.
  5. Na gotujące wlewamy budynie i mieszamy gotując do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy z alkoholem i porcjami dodajemy chłodny krem. Masę dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao.
  6. Tak powinno wyglądać gotowe ciasto po przełożeniu: ciasto waflem do spodu- masa jasna- biszkopt jasny- masa ciemna- biszkopt jasny

Pyszne ciasto orzechowe gotowe.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!