Karnawałowe pączki z kajmakiem


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen

Ilość porcji: 15
W karnawale, a najlepiej w Tłusty Czwartek, obowiązkowo musimy zjeść chociaż jednego pączka, obowiązkowo upieczonego własnoręcznie. Ja polecam Wam sprawdzony przepis na bardzo słodkie i kaloryczne Karnawałowe pączki z kajmakiem.
Składniki:
Ciasto:
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 5 dag świeżych drożdży
- 50 dag mąki pszennej
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- około 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 i pół łyżki oleju
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowe składniki:
- 10 dag mlecznej czekolady
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (40 dag)
- mąka pszenna do podsypania stolnicy
- olej do smażenia (około 2 szklanki)
Sposób przygotowania:
Wykonanie Karnawałowych pączków z kajmakiem:
- Zaczynam od rozczynu: Drożdże rozcieram z 1 łyżką cukru, mąki i mleka. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosły.
- Następnie ciasto: Żółtka i jajko ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Do mąki dodaję utarte jajka, wyrośnięte drożdże, olej, ocet ( ocet nie będzie wyczuwalny ) lub spirytus, stopniowo wlewam ciepłe mleko i zagniatam mięciutkie ciasto. Wyrabiam kilka minut. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Teraz formuję pączki: Wyrośnięte ciasto wałkuję i dużą szklanką wykrawamy krążki, na środek nakładam porcję masy kajmakowej, przykrywam drugim krążkiem, zlepiam brzegi i wycinam mniejszą szklanką. Staram się zużyć połowę masy kajmakowej, druga połowa posłuży mi do wykonania do polewy.
- Przygotowane pączki układam na tacy posypanej mąką i odstawiam w ciepłe miejsce na około pół godziny, żeby jeszcze podrosły.
- Następnie smażę: W garnku rozgrzewam olej i smażę pączki po kilka minut z każdej strony, następnie osączam je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Dekoruję: Cztery kostki czekolady odkładam do dekoracji i ścieram na tarce o dużych oczkach. Pozostałą czekoladę wraz z połową masy kajmakowej rozpuszczam w kąpieli wodnej, powinna powstać jednolita masa. Następnie smaruję nią z wierzchu pączki i posypuję startą czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia polewy.
Gotowe karnawałowe pączki z kajmakiem podaję i życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Pączki pieczone
Delikatne pieczone pączki, każdmeu będą takie pieczone pączki smakowały. Polecam przepis na pieczone pączki.
Prosty przepis na pączki
Zbliża się Tłusty Czwartek, więc wszyscy będą jedli pączki. W tym roku nie mam zamiaru psuć sobie smaku pączkami ze skle...
Pączki w muffinach
Przepis na pyszne pieczone pączki. A że nie każdy może jeść tłuste pączki smażone na oleju, proponuje pieczone.
Bananowe pączki
Sprawdzony przepis na pączki. Smaczne i pulchne pączusie ze środkiem wypełnionym bananem. Po upieczeniu posypujemy...
Karnawałowe pączki z kajmakiem
W karnawale, a najlepiej w Tłusty Czwartek, obowiązkowo musimy zjeść chociaż jednego pączka, obowiązkowo upieczonego wła...Zobacz więcej przepisów na:
Pączki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.