Pączki pieczone

Pączki pieczone

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Delikatne pieczone pączki, każdmeu będą takie pieczone pączki smakowały. Polecam przepis na pieczone pączki.

Składniki:

na ciasto:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła

dodatkowo:

  • jajko do posmarowania
  • około 300 g miękkiej marmolady o ulubionym smaku (w moim przypadku z czarnej porzeczki i gruszkowa) - może być również krem typu nutella

lukier pomarańczowy:

  • 200 g cukru pudru,
  • sok i skórka z pomarańczy,
  • sok z cytryny,
  • smażona skórka pomarańczowa

Potrzebne będą: papilotki do muffinów, cienka szklanka lub metalowa obręcz do wycinania ciastek.

 

Sposób przygotowania:

Przepis na pieczone pączki:

  1. Drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy. Ciasto najlepiej zagniatać mikserem planetarnym lub w maszynie do wyrobu chleba, ale ręcznie również wyjdzie dobrze.
  2. Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. 
  3. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą miksera. Na koniec ciasto ma być gładkie.
  4. Następnie dodawać po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami lub miksując. Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).
  5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w kulę, wyłożyć na blat podsypany mąką i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16-20 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć pierwsze kółko. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. 
  6. Papilotki z pączkami układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (w temp. pokojowej) i wstawić do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13 - 15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować. 
  8. Lukier pomarańczowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy (około 1/2 łyżeczki), łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową.
  9. Pączki polukrować. 
  10. Można również przygotować polewę z rozpuszczonej czekolady i przybrać dekoracjami cukrowymi.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy