Pączki pieczone
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 16
Delikatne pieczone pączki, każdmeu będą takie pieczone pączki smakowały. Polecam przepis na pieczone pączki.
Składniki:
na ciasto:
- 100 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
- 50 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170 g masła
dodatkowo:
- jajko do posmarowania
- około 300 g miękkiej marmolady o ulubionym smaku (w moim przypadku z czarnej porzeczki i gruszkowa) - może być również krem typu nutella
lukier pomarańczowy:
- 200 g cukru pudru,
- sok i skórka z pomarańczy,
- sok z cytryny,
- smażona skórka pomarańczowa
Potrzebne będą: papilotki do muffinów, cienka szklanka lub metalowa obręcz do wycinania ciastek.
Sposób przygotowania:
Przepis na pieczone pączki:
- Drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy. Ciasto najlepiej zagniatać mikserem planetarnym lub w maszynie do wyrobu chleba, ale ręcznie również wyjdzie dobrze.
- Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
- Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą miksera. Na koniec ciasto ma być gładkie.
- Następnie dodawać po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami lub miksując. Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w kulę, wyłożyć na blat podsypany mąką i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16-20 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć pierwsze kółko. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta.
- Papilotki z pączkami układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (w temp. pokojowej) i wstawić do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13 - 15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować.
- Lukier pomarańczowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy (około 1/2 łyżeczki), łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową.
- Pączki polukrować.
- Można również przygotować polewę z rozpuszczonej czekolady i przybrać dekoracjami cukrowymi.
Autor: marta625
Polecamy również
Pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaów
Sprawdzony przepis na pączki na Tłusty Czwartek, oto pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które dłuż...Pączki pieczone
Delikatne pieczone pączki, każdmeu będą takie pieczone pączki smakowały. Polecam przepis na pieczone pączki.Pełnoziarniste pieczone pączki
Jeden pełnoziarnisty pieczony pączek to 174 kcal; zawiera niecałą łyżeczkę tłuszczu i aż 4 gram błonnika pokarmowego. Dl...Pyszne pączki
W okresie karnawału, a szczególnie kiedy zbliża się Tłusty Czwartek przygotowanie pączków to nie tylko oka...Pączki z dodatkiem ziemniaków
Pyszne, puchate pączki z dodatkiem ugotowanych i zmielonych ziemniaków, które po usmażeniu są praktycznie...Zobacz więcej przepisów na: