Pączki YUM YUMS

Pączki YUM YUMS

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Pączki angielskie ? czy wam to coś mówi a  ja wam powiem że to najsmaczniejsze pączki jakie jadłam

Składniki:

składniki :


mąka 1/2 kg
cukier 30 gram
drożdże świeże 30 gram
masło schłodzone 100 gram
woda letnia 1 szklanka
jajko 1 sztuka

dodatkowo:

cukier puder

Sposób przygotowania:

  • przesiać mąkę do dużej miski , dodać rozkruszone drożdże, sól oraz cukier, wymieszać.Zmrożone masło, pokroić w cienkie plasterki i dodać do miski
  • Całość delikatnie wymieszać (nie wyrabiać ciasta)
  • Jajko roztrzepać, połączyć z wodą i wlać do pozostałych składników
  • Wymieszać, do połączenia się składników, uformować kulę i odstawić na 30 minut, aby zaczęło pracować, wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkować na dość duży prostokąt . Złożyć jak kopertę lub węższe boki do środka i na połowę jak książkę. Ten proces należy powtórzyć 4 razy, aż masło nie będzie widoczne . Ciasto zawinąć w folię spożywczą i do lodówki na 30 minut( w tym czasie rośnie )
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt.Przekroić wzdłuż dłuższego boku na połowę i podzielić na 3 cm paski. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, pozostawiając ok. 1 cm z obu końców bez przecinania. Pasek ciasta rozchylić i skręcić spiralnie i formować podkówkę .Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut
  • W szerokim garnku rozgrzać olej , smażyć z obu stron na złoty kolor
  • Osączać na ręczniku papierowym 
  • Ciepłe posypać cukrem pudrem

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy