200g ugotowanych ziemniaków
30g drożdży świeżych
5 łyżek cukru
100 ml mleka
3 jajka
100 g roztopionego masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 łyżka spirytusu
lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, kilka łyżek wody, łyżka soku z cytryny
1 litr oleju
Do malej miseczki wkruszyc drożdże, dolac ciepłego mleka oraz łyżeczkę cukru. Pomieszac za pomocą łyżeczki, odstawic na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć.Do miski wsypac przesianą mąkę, cukier, cukier z prawdziwą wanilią ( u mnie z ziarenkami laski wanilii), wbic jajka oraz dodac ugotowane wcześniej i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Na końcu wlac drożdżowy rozczyn i wszystko dokładnie pomieszac.Zagniatac aż powstanie elastyczne ciasto., a nastepnie odstawic w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy mniejsze. Każdą wałkuję bardzo delikatnie na około 2 cm. Za pomocą szklanki wycinam kółka i odstawiam na 10 minut, aby znowu podrosły.Rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni. Jeżeli nie mamy termometru kuchennego to robimy to na oko, czyli wrzucamy kawałek ciasta. Jeżeli będą się pojawiać charakterystyczne bąbelki i ciasto od razu podniesie się na wierzch oleju tzn, że olej jest już gotowy. Jeżeli ciasto opadnie na dno i nie będzie się od razu podnosić tzn, że olej jest jeszcze za zimny. Smażymy pączki z obu stron po około 15-20 sekund. Wyciągnięte z tłuszczu pączki przekładamy od razu na papierowe ręczniki aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe polewamy gęstym lukrem oraz opcjonalnie można zetrzeć na ich wierzch troszkę skórki z cytryny.
Karnawałowe pączki z kajmakiem
bułeczki drożdżowe z kruszonką
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu