Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Pączki z dodatkiem ziemniaków

print Drukuj
Pączki z dodatkiem ziemniaków

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
5.0

1 ocena

Pyszne, puchate pączki z dodatkiem ugotowanych i zmielonych ziemniaków, które po usmażeniu są praktycznie nie wyczuwalne, a sprawiają, że pączki dłużej utrzymują swoją świeżość. Co roku wykonuję je właśnie z tego przepisu.

składniki

1/2 kg mąki
200g ugotowanych ziemniaków
30g drożdży świeżych
5 łyżek cukru
100 ml mleka
3 jajka
100 g roztopionego masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 łyżka spirytusu

lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, kilka łyżek wody, łyżka soku z cytryny
1 litr oleju

sposób przygotowania

Do malej miseczki wkruszyc drożdże, dolac ciepłego mleka oraz łyżeczkę cukru. Pomieszac za pomocą łyżeczki, odstawic na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć.Do miski wsypac przesianą mąkę, cukier, cukier z prawdziwą wanilią ( u mnie z ziarenkami laski wanilii), wbic jajka oraz dodac ugotowane wcześniej i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Na końcu wlac drożdżowy rozczyn i wszystko dokładnie pomieszac.Zagniatac aż powstanie elastyczne ciasto., a nastepnie odstawic w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy mniejsze. Każdą wałkuję bardzo delikatnie na około 2 cm. Za pomocą szklanki wycinam kółka i odstawiam na 10 minut, aby znowu podrosły.Rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni. Jeżeli nie mamy termometru kuchennego to robimy to na oko, czyli wrzucamy kawałek ciasta. Jeżeli będą się pojawiać charakterystyczne bąbelki i ciasto od razu podniesie się na wierzch oleju tzn, że olej jest już gotowy. Jeżeli ciasto opadnie na dno i nie będzie się od razu podnosić tzn, że olej jest jeszcze za zimny. Smażymy pączki z obu stron po około 15-20 sekund. Wyciągnięte z tłuszczu pączki przekładamy od razu na papierowe ręczniki aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe polewamy gęstym lukrem oraz opcjonalnie można zetrzeć na ich wierzch troszkę skórki z cytryny.

Tagi: Drożdże
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!