Pyszne pączki

Pyszne pączki

Ocena: ★

18 Ocen

portions

Ilość porcji: 18

W okresie karnawału, a szczególnie kiedy zbliża się Tłusty Czwartek przygotowanie pączków to nie tylko okazja, ale wręcz obowiązek! Zrezygnuj z pączków sklepowych, usmaż pyszne pączki sama! Puchate, delikatne i pyszne pączki domowego wyrobu są najlepsze. Oto przepis na pyszne pączki!

Składniki:

  • mąka - 5 szklanek
  • drożdże - 5 dag
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 6
  • masło - 15 dag
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 3/4 szklanki
  • konfitura do nadziewania pączków
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

A oto jak przygotowuję pyszne pączki:

  1. Mąkę przesiewam.
  2. Jedną szklankę mąki wsypuję do miski, wkruszam drożdże, wlewam ciepłe mleko i całość mieszam.
  3. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15 - 20 minut.
  4. Do wyrośniętego rozczynu dodaję resztę mąki, roztopione i schłodzone masło, cukier, cukier waniliowy, jajka i wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto, które odrywa się od ręki.
  5. Wyrobione ciasto wkładam do naczynia, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  6. Wyrośnięte ciasto dzielę na części, każdą rozwałkowuję na grubość ok. 3 cm.
  7. Szklanką wycinam krążki, które odkładam na 20 minut pod ściereczkę.
  8. Pączki smażę partiami na rozgrzanym oleju.
  9. Po wyłowieniu szprycuję je konfiturą a po ostygnięciu posypuję je cukrem pudrem.

Konfiturę można oczywiście nałożyć przed smażeniem i skleić pączka. Wersja z przepisu jest prostsza, szczególnie dla początkujących, bo nie ma ryzyka, że pyszne paczki się rozkleją. Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy