Paluszki chlebowe dla niemowląt

Paluszki chlebowe dla niemowląt

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Idealna przekąska na swędzące dziąsła

Składniki:

opakowanie suchych drożdży 150ml letniej wody 240g mąki pszennej szczypta soli (lub wcale) 2 łyżki oliwy lub oleju 1 jajko dodatkowo: szczypiorek, bazylia, majeranek, siemię lniane (lub inne wybrane)

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Potem ciasto jeszcze raz wyrobić podsypując maka, jeśli się klei. Podzielić ciasto na 4 części. Do każdej części dodać wybrany dodatek i zagnieść. Lepić paluchy i kłaść na pergamin. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 min. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec paluchy w 200 st, termoobieg, ok. 15 min (aż się zarumienia i wyschną). Wychodzą z wierzchu chrupiące a w środku miękkie. Z przepisu wychodzi ok 20 sztuk.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy