Chrupiące drożdżowe paluszki grissini.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 10
Paluszki grissini są bardzo pyszne, idealne na przekąskę. Od nas zależy jak cieniutkie zrobimy, im cieńcze tym bardziej będą chrupiące. Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki paluszków. Jeżeli nie mamy mielonych pomidorów możemy dodać mieloną słodką paprykę. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
4 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych pomidorów mielonych i sproszkowanych
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
Sposób przygotowania:
1. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, połową ciepłego mleka i jedną łyżką mąki pszennej.
2. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Do mąki dodać pozostałe składniki, wyrośnięte drożdże i wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
4. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki i na posypanej mąką stolnicą toczyć cienkie i długie wałeczki.
5. Paluszki układać na blasze posmarowanej masłem.
6. Paluszki piec od razu w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, tak przez około 20 minut.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Paluszki chlebowe
Najlepiej smakują w pierwszym dniu po upieczniu, wtedy są bardzo chrupiące. Polecam przepis na te pyszne paluszki chlebo...Chrupiące drożdżowe paluszki grissini.
Paluszki grissini są bardzo pyszne, idealne na przekąskę. Od nas zależy jak cieniutkie zrobimy, im cieńcze tym bardziej...Zobacz więcej przepisów na: