Paluszki grissini są bardzo pyszne, idealne na przekąskę. Od nas zależy jak cieniutkie zrobimy, im cieńcze tym bardziej będą chrupiące. Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki paluszków. Jeżeli nie mamy mielonych pomidorów możemy dodać mieloną słodką paprykę. Polecam.
Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
4 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych pomidorów mielonych i sproszkowanych
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
1. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, połową ciepłego mleka i jedną łyżką mąki pszennej.
2. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Do mąki dodać pozostałe składniki, wyrośnięte drożdże i wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
4. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki i na posypanej mąką stolnicą toczyć cienkie i długie wałeczki.
5. Paluszki układać na blasze posmarowanej masłem.
6. Paluszki piec od razu w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, tak przez około 20 minut.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu