Chrupiące drożdżowe paluszki grissini.

Chrupiące drożdżowe paluszki grissini.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Paluszki grissini są bardzo pyszne, idealne na przekąskę. Od nas zależy jak cieniutkie zrobimy, im cieńcze tym bardziej będą chrupiące. Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki paluszków. Jeżeli nie mamy mielonych pomidorów możemy dodać mieloną słodką paprykę. Polecam.

 

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka ciepłego mleka

4 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju

1 jajko

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki suszonych pomidorów mielonych i sproszkowanych

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło do posmarowania blaszek

Sposób przygotowania:

1. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, połową ciepłego mleka i jedną łyżką mąki pszennej.

2. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

3. Do mąki dodać pozostałe składniki, wyrośnięte drożdże i wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

4. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki i na posypanej mąką stolnicą toczyć cienkie i długie wałeczki.

5. Paluszki układać na blasze posmarowanej masłem.

6. Paluszki piec od razu w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, tak przez około 20 minut.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy