Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą.

print Drukuj
Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 3
Ocena:
3.6

5 ocen

Jeżeli macie ochotę na bezmięsny obiad to polecam przygotować takie o to pieczone papryki z ryżem. Będzie lekko, a zarazem syto, smacznie i niedrogo. Lekko pikantny farsz sprawia, że danie pysznie rozgrzewa. Polecam ten przepis.

składniki

10 dag ryżu basmati

3 czerwone papryki

1 mała cebula

pół łyżeczki suszonego koperku

pół puszki kukurydzy

papryka ostra mielona według uznania

cząber suszony według uznania

pieprz czarny mielony do smaku

sól do smaku

olej do smażenia

 

Dodatkowo:

1 kulka mozzarelli ( tak około 10 dag )

2 łyżki oleju

sposób przygotowania

1. Ryż ( najlepiej użyć w woreczku ) gotować do miękkości w osolonej wodzie, ugotowany dokładnie osączyć z wody ( wyjąć z woreczka ).

2. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju. Kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy.

3. Ryż wymieszać z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.

4. Papryki umyć i osuszyć, następnie ściąć wierzchy i oczyścić środek z gniazd nasiennych.

5. Do wydrążonych papryk nałożyć farsz ryżowy lekko ubijając, następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać olejem i odrobiną gorącej wody, następnie piec do miękkości w temperaturze 170 stopni około 60 minut.

6. Gdy papryki będą miękkie ułożyć na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiec aż się rozpuści.

7. Tak przygotowane papryki podawać gorące zaraz po upieczeniu. Smacznego.

Ocena:
3.6
Liczba porcji 3
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!