Pascha wielkanocna - jak zrobić

Pascha wielkanocna - jak zrobić

Ocena: ★

17 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Gdy zbliża się Wielkanoc, wiadomo, ze na stole zagości pascha wielkanocna. Jak zrobić paschę wielkanocną? Myslę, ze prosto, bo tradycyjny, kresowy deser jest trochę czasochłonny, ale skomplikowany nie jest. Oto prosty przepis na paschę wielkanocną.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 25 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • 1 kg twarogu
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła
  • po 10 dag migdałów oraz rodzynek
  • mieszanka bakalii: skórka pomarańczowa, po 5 dag fig i daktyli
  • pół laski wanilii
  • Do przybrania:
  • rodzynki
  • owoce

Sposób przygotowania:

Pascha wielkanocna przybliża nas do kresowych tradycji, więc kultywujmy ją co roku na Welkanoc. Naprawdę warto!

  1. Najpierw sparzamy bakalie, a z migdałów trzeba ściągnąć skórę. I wszystko dokładnie posiekać.
  2. Laskę wanilli kroimy na pół i wyskrobujemy środek. Odkładamy na później do żółtek.
  3. Mielimy twaróg i rozcieramy na sitku.
  4. Ucieramy żółtka z wanilią i cukrem i mieszamy dokładnie ze śmietanką. Robimy to w misce, bo później musimy ją ustawić na garnku z gotującą wodą i wszystko podgrzewać mieszając dotąd, aż całość zgęstnieje.
  5. Gdy zgęstnieje ściągamy z palnika, dodajemy twaróg, bakalie i masło i całość dokładnie mieszamy.
  6. Przekładamy do formy, którą wykładamy gazą i przykrywamy najlepiej talerzykiem obciążonym np. butlą z wodą. Forma na babkę będzie najlepsza, ustawiamy ją do góry dnem i odstawiamy na 10 godzin, najlepiej w lodówce.

Wyjmujemy z formy - pascha wielkanocna gotowa. Można ją obsypać owocami, będzie lepiej smakowała.

Smacznego!

Autor: Aleks

Polecamy nasze przepisy