Pascha wielkanocna - przepis na zimno

Pascha wielkanocna - przepis na zimno

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pascha wielkanocna - kresowy deser z sera na zimno - chyba ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez paschy wielkanocnej w niektórych częściach Polski. Mój przepis na paschę wielkanocną nie jest może zbyt tradycyjny, ale za to sprawdzony, wiele razy był już wypróbowany. Także gwarantuję, że pascha wielkanocna w tym wykonaniu wyjdzie naprawdę dobra.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 4 jaja 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1,5 kg twarogu (staram się kupować świeży i tłusty)
  • 1,5 szklanki bakalii - można dać mieszankę wszystkiego, rodzynki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa
  • łyżka oleju
  • puszka brzoskwiń do sosu

Sposób przygotowania:

Pascha wielkanocna to w przeciwieństwie do kupowanych ciast bardzo zdrowy deser na Wielkanoc - zobaczcie składniki - co tam jest niezdrowego? Dlatego nawet, jak ktoś nie kultywuje kresowych tradycji to warto żeby pascha wielkanocna pojawiła się na świątecznym stole. Oto przepis na paschę wielkanocną:

  1. Ser dzień wcześniej zmielić 2 razy przez maszynkę, zostawić na noc na druszlaku wyłożonym gazą, żeby obciekł, powinien być jak najbardziej suchy. Ser obciążamy talerzykiem, czy czym tam pasuje, żeby był uciskany.
  2. Na następny dzień ugotować jaja na twardo, wydobyć żółtka i przetrzeć na sitku.
  3. W makutrze utrzeć masło, dodając powoli cukier, dodać żółtka i twaróg i utrzeć wszystko na gładką masę.
  4. Dodać bakalie i wanilię. Wszystko wymieszać.
  5. Wysmarować formę na babkę olejem i przełożyć masę do foremki. Postukać, żeby osiadła i włożyć do lodówki na około 12 godzin. Na drugi dzień, żeby wyjąć paschę zanurzyć trzeba ją na kilka sekund do wrzątku, wtedy ładnie wyjdzie. Ważne, żeby tylko ¾ foremki zanurzyć.
  6. Pascha wielkanocna gotowa - spożywa się ją na zimno i przechowuje w lodówce.

Można polać paschę sosem - ja używam sosu brzoskwiniowego - rozgniatam brzoskwinie z puszki, podgrzewam i polewam. Można kombinować, ale ja już nie dodaję cukru, bo brzoskwinie z puszki w zalewie są slodkie same w sobie.

Smacznego!

Autor: Oleńka

Polecamy nasze przepisy