Prosta pascha wielkanocna

Prosta pascha wielkanocna

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Okazuje się, że pascha wielkanocna to prosta potrawa jest. Dopóki nie zrobiłam, to nie zdawałam sobie z tego sprawy. Pascha wielkanocna kojarzyła mi się z tradycyjną, rosyjską potrawą, a gdy się odważyłam wykorzystać przepis na paschę wielkanocną to okazało się, że to potrawa prosta i strasznie pyszna. I od tego momentu co roku na Wielkanoc pascha wielkanocna musi być :)

Składniki:

  • laska wanilii
  • 500 ml kefiru
  • 6 jajek
  • 250 g masła
  • 2 litry mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Przepis na paschę wielkanocną jest prosty, ale trzeba powiedzieć, że czasochłonny. No i robimy własnoręcznie ser z mleka, co też trwa.

  1. Gotujemy mleko razem z wanilią ,musimy ją rozciąć.
  2. Gdy mleko wstawione, to roztrzepujemy z kefirem jajka.
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć, to powoli wlewamy jajka z kefirem. Cały czas mieszamy. Zacznie się tworzyć ser i serwatka, wtedy zdejmujemy z palnika i wyjmujemy wanilię.
  4. Odcedzamy ser, najlepiej na podwójnej warstwie gazu na druszlaku. Warto go dobrze wycisnąć i zostawić na noc, żeby lepiej odciekł. Najlepszy będzie sypki, więc warto dobrze wycisnąć.
  5. Na drugi dzień ucieramy w makutrze masło z cukrem pudrem, dodajemy ser i wszystko dokładnie ucieramy na masę. Dorzucamy bakalie i dokładnie mieszamy.
  6. Napełniamy miskę masą, wcześniej wykładamy gazą miskę i wkładamy do lodówki.
  7. Po kilku godzinach całość powinna ładnie stężeć, wtedy przykrywamy talerzem i wykładamy paschę wielkanocną. Można udekorować bakaliami lub owocami.

Smacznego!

Autor: Wika

Polecamy nasze przepisy