Baba ghanoush idealna

Baba ghanoush idealna

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 15

Baba ghanoush najlepiej smakuje następnego dnia. Podobnie jak hummus, babę ghanoush można jeść ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki lub po prostu z ulubionym pieczywem. A dlaczego warto jeść bakłażany? Posiadają właściwości detoksykacyjne,  zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, a nawet poprawiają przemianę materii!

Składniki:

  • Bakłażany 1 kg 5 małych sztuk
  • Czosnek 2 ząbki
  • Tahini 2 łyżki
  • Cytryna 1/2 sztuki
  • Oliwa z oliwek łyżka
  • Papryka ostra do smaku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

A jak przygotować pastę z bakłażana -  babę ghanoush? Instrukcja poniżej

  1. Piekarnik rozgrzać do 200°C
  2. Bakłażany umyć, ułożyć na palnikach kuchenki i opalać przez kwadrans, co jakiś czas obracając
  3. Kiedy bakłażany będą czarne, zwiotczałe i zwęglone zdjąć z ognia i włożyć do piekarnika na kolejny kwadrans
  4. Gorące bakłażany obrać ze skóry, włożyć do blendera i zmiksować razem z czosnkiem, tahiną, sokiem z cytryny oraz solą do smaku
  5. Gotową babę ghanoush schłodzić chwilę w lodówce

Podawać polaną dobrą oliwą, posypaną ostrą papryką

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy