Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana

Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Do przygotowania Melitzanosalaty - greckiej pasty z bakłażana wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone bakłażany, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany pieką się same, a reszta to tylko kilka chwil miksowania i  Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana jest gotowa. Polecam!

Składniki:

  • Bakłażany 3 sztuki
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Sól morska do smaku
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Mięta kilka gałązek

Sposób przygotowania:

Oto jak krok po kroku przygotować Melitzanosalatę - grecką pastę z bakłażana:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C
  2. Bakłażany umyć i upiec (temperatura 180°C - około 45-60 minut)
  3. Odstawić do przestudzenia, a następnie łyżką wyjąć miąższ bakłażana (skórkę należy wyrzucić)
  4. Zmiksować natkę pietruszki, mięte, czosnek, miąższ bakłażana, sok z cytryny i oliwę
  5. Doprawić solą morską do smaku - nie za dużo!

Doskonały grecki przysmak jest gotowy!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy