Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 10
Do przygotowania Melitzanosalaty - greckiej pasty z bakłażana wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone bakłażany, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany pieką się same, a reszta to tylko kilka chwil miksowania i Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana jest gotowa. Polecam!
Składniki:
- Bakłażany 3 sztuki
- Czosnek 2-3 ząbki
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Sól morska do smaku
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Mięta kilka gałązek
Sposób przygotowania:
Oto jak krok po kroku przygotować Melitzanosalatę - grecką pastę z bakłażana:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C
- Bakłażany umyć i upiec (temperatura 180°C - około 45-60 minut)
- Odstawić do przestudzenia, a następnie łyżką wyjąć miąższ bakłażana (skórkę należy wyrzucić)
- Zmiksować natkę pietruszki, mięte, czosnek, miąższ bakłażana, sok z cytryny i oliwę
- Doprawić solą morską do smaku - nie za dużo!
Doskonały grecki przysmak jest gotowy!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Pasta z bakłażana i jabłka
Pasta z bakłażana i jabłka przechowywana w lodówce ma gęstą konsystencję i idealnie nadaje się do kanapek czy też...Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana
Do przygotowania Melitzanosalaty - greckiej pasty z bakłażana wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone ba...Baba ghanoush idealna
Baba ghanoush najlepiej smakuje następnego dnia. Podobnie jak hummus, babę ghanoush można jeść ze świeżymi warzywami pok...Zobacz więcej przepisów na: