Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pasta z bakłażana i jabłka

print Drukuj
Pasta z bakłażana i jabłka

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
5.0

4 oceny

Pasta z bakłażana i jabłka przechowywana w lodówce ma gęstą konsystencję i idealnie nadaje się do kanapek czy też makaronów. Równie doskonale pasta z bakłażana i jabłka sprawdza się jako dip do warzyw. Bakłażany w skórce zawierają antocyjany a dokładnie nasuninę, która działa silnie antyutleniająco - m.in. zapobiegając nowotworom.

składniki
  • Bakłażany 2 sztuki 500 g
  • Jabłka 2 sztuki
  • Cytryna 1/2 sztuki
  • Oliwa z oliwek 1/4 szklanki
  • Bazylia lub mięta świeża kilka listków
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól morska
  • Pieprz czarny
sposób przygotowania

Przepis na pastę z bakłażana i jabłka

  1. Z jabłek usunąć gniazda nasienne
  2. Bakłażany umyć, przekroić na pół i zawinąć następnie w folię aluminiową
  3. Całość piec w temperaturze 180°C  – jabłka około 30 minut, bakłażany – 50 minut.
  4. Między czasie wycisnąć sok z cytryny (uwaga na pestki bo są okrutnie gorzkie), przecisnąć przez praskę obrany czosnek
  5. Po ostudzeniu zmiksować bakłażany (ze skórką), jabłka (bez skórki) i pozostałe składniki
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Pasta dobrze smakuje z ogórkami kiszonymi, papryką i pewnie z jeszcze wieloma innymi  :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!