Pasta z sera feta i zielonych oliwek.

Pasta z sera feta i zielonych oliwek.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zaletą past na kanapki jest to, że szybko je się przygotowuje. Ta pasta jest znakomita, gotowa dosłownie w kilka minut. Bardzo wyrazista w smaku, dość słona za sprawą sera feta i oliwek. Pachnąca za sprawą aromatycznych ziół prowansalskich i ostra za sprawą czosnku. Tą pastę polecam dla wielbicieli wyrazistych smaków. Najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem. Polecam na śniadanie lub kolację.

Składniki:

10 zielonych oliwek

25 dag sera feta ( użyłam półtłustego )

1 łyżka oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

zioła prowansalskie według uznania

pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obrać.

2. Oliwki dokładnie osączyć z zalewy.

3. Następnie ser feta, oliwki i czosnek dokładnie zmiksować, dodać oliwę, zioła prowansalskie i pieprz mielony, chwilkę jeszcze zblendować, aż pasta będzie gładka.

4. Pastę można podać od razu po przygotowaniu lub schłodzoną z lodówki.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy