Pasta z sera feta i zielonych oliwek.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Zaletą past na kanapki jest to, że szybko je się przygotowuje. Ta pasta jest znakomita, gotowa dosłownie w kilka minut. Bardzo wyrazista w smaku, dość słona za sprawą sera feta i oliwek. Pachnąca za sprawą aromatycznych ziół prowansalskich i ostra za sprawą czosnku. Tą pastę polecam dla wielbicieli wyrazistych smaków. Najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem. Polecam na śniadanie lub kolację.
Składniki:
10 zielonych oliwek
25 dag sera feta ( użyłam półtłustego )
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie według uznania
pieprz mielony do smaku
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obrać.
2. Oliwki dokładnie osączyć z zalewy.
3. Następnie ser feta, oliwki i czosnek dokładnie zmiksować, dodać oliwę, zioła prowansalskie i pieprz mielony, chwilkę jeszcze zblendować, aż pasta będzie gładka.
4. Pastę można podać od razu po przygotowaniu lub schłodzoną z lodówki.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Pasta z sera feta, suszonych pomidorów i orzeszków ziemnych.
Wystarczy kilka składników a mamy pyszną pastę do pieczywa. Bardzo wyrazistą w smaku. Dodam, że pasty już nie mus...Pasta z sera feta i zielonych oliwek.
Zaletą past na kanapki jest to, że szybko je się przygotowuje. Ta pasta jest znakomita, gotowa dosłownie w kilka minut....Zobacz więcej przepisów na: