Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów.

Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Uwielbiam różne pasty do pieczywa.Tym razem przygotowałam pastę z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów.Pasta jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku.Najlepiej smakuje z domowym pieczywem.Dodam też,że jest bardzo syta.

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy

6 suszonych pomidorów

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

oliwa z suszonych pomidorów według uznania

dowolne suszone przyprawy:bazylia,koperek,chilli,tymianek,natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

1.Soczewicę zalać gorącą wodą,ugotować do miękkości i odparować nadmiar płynu.Dokładnie wystudzić.

2.Do przestudzonej soczewicy dać obrany ząbek czosnku oraz suszone pomidory.Dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę.

3.Następnie dodać oliwę z suszonych pomidorów według uznania,tak żeby pasta nie była zbyt sucha,przyprawić do smaku solą,pieprzem i dowolnymi przyprawami.Dokładnie wymieszać.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy