pasta z zielonego groszku
Pasta z groszku zielonego i jajek.
Pasty są super rozwiązaniem do pieczywa. Ta pasta jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Polecam na śniadanie lub kolacje. Do tego jest szybka i bardzo tania w przygotowaniu.
Pasta z zielonego groszku,sera żółtego i białego.
Taka pasta na kanapki jest bardzo smaczna i syta.Nie wymaga dużo pracy a mamy naprawdę smaczne smarowidełko do pieczywa.Do tego pasta jest tania w wykonaniu,a z tego przepisu wychodzi spora porcja.
Tortilla
Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem to przepis na naleśniki, które nigdy mi się nie nudzą i mogę je jeść bardzo często. Do tego naleśniki ze szpinakiem to w miarę zdrowy posiłek - szpinak ma sporo żelaza i warto go jeść. Także naleśniki ze szpinakiem robimy i nie marudzimy :)
Leczo
Dzisiaj przepis na leczo, bo w marketach mamy do wyboru całe mnóstwo jarzyn. Cieszą oko i podniebienie, dlatego postanowiłem przygotować leczo. Odrobina kiełbasy połączona z jarzynami i przecierem pomidorowym - takie jest leczo. Polecam przepis na leczo.
Cukinia faszerowana
Dzisiaj na nietuzinkowy obiad cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem jarzyn i ryżu. Obiad dość szybki i smaczny. Cukinia faszerowana jest daniem dość lekkim i szybko syci, dlatego przepis na cukinię faszerowaną uwielbiam i często wykorzystuję. Także, gdy sezon na cukinię, to warto żeby cukinia faszerowana pojawiała się na naszym stole.
Szarlotka
Sięgacie czasami do starych książek kulinarnych? W domu mamy znalazłam taką z lat 70-tych. I ponieważ teraz i sezon na jabłka i moda na jabłka - postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to dość ciekawy przepis na szarlotkę - zamiast ciasta - bułka:)Oto szarlotka z bułki i jabłek według Kuchni Polskiej.
Domowa granola
W sklepach półki wręcz się uginają od płatków śniadaniowych z niebotyczną zawartością cukru! Dlatego dziś przedstawiam przepis na domową granole. Tradycyjna granola z miodem smakuje doskonale, a umiarkowana zawartość cukru i konkretna dawka błonnika sprawia, że tradycyjna granola z miodem jestrównież zdrowym dodatkiem do jogurtu, kefiru czy mleka.
Muffinki
Migdałowe muffinki z gruszką są idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy potraktować migdałowe muffinki z gruszką jako formie zdrowych słodyczy. Migdałowe muffinki z gruszką polecam na niedzielny deser :)
Surówka z pora
W polskiej kuchni por jest traktowany bardziej jako przyprawa niż samodzielna jarzyna - najczęściej jest składnikiem dodawanej do zup włoszczyzny. Najwyższy czas to zmienić! A Surówka z pora, marchewki i jabłka to doskonały pretekst... Słodkie jabłko i marchewka przełamują ostrzejszy smak pora, dlatego surówka z pora, marchewki i jabłka jest taka pyszna :)
Masło orzechowe
W składzie kupnego masła orzechowego, praktycznie zawsze na etykiecie znajdziemy: tłuszcze roślinne utwardzone, inaczej tłuszcze trans. Wiele razy pisałam o prozdrowotnych właściwościach olejów roślinnych. Jednak w trakcie procesów technologicznych; którym poddawane są orzechy podczas produkcji masła orzechowego, dochodzi do radykalnych zmian właściwości.... Powstające tłuszcze trans, są jednymi z największych wrogów naszego zdrowia, dlatego zachęcam do masła orzechowego domowej roboty - zdecydowanie zdrowsza wersja! :)
Sałatka z rukoli
Sałatki z rukolą są smaczne, a gdy do tego doda się truskawki to już niebo w gębie :) Sałatka z rukoli i truskawek jest szybka do wykonania, a smakuje, że palce lizać!
Marchew
Podawać gorąco do obiadu :)
Paszteciki
Bardzo pyszne na ciepło lub zimno, najlepiej smakują do czerwonego barszczu:)
Letnie ciasto
Ekstra wspaniałe lekkie ciacho! Na lato i nie tylko!
Lasagne
lasagne z dodatkiem mięsa mielonego i świeżej bazylii
Placki z serka wiejskiego
Pyszne placki to fantastyczny pomysł na obiad i podwieczorek. Polecam mój przepis na placki z serka.
oładki
Oładki to placuszki z ugotowanych ziemniaków. Można je przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia z obiadu
warzywa zapiekane
Przepyszne warzywa w pomidorowym sosie z jajkiem sadzonym, rewelacja na ciepły posiłek. U mnie rodzina zajada się duszonymi warzywami na podwieczorek.
Jak zrobić bruschettę
Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić quiche lorraine
Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine.
Jak zrobić placuszki z bananem
Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)