Pasztet z cukinii i pieczarek.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 20
Trochę pracy jest przy wykonaniu tego warzywnego pasztetu, ale warto poświęcić czas i go zrobić. Dodam, że wychodzi go sporo. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Jeżeli podamy go na gorąco z ulubioną surówką to z powodzeniem, może być na obiad. Polecam.
Składniki:
40 dag pieczarek
4 szklanki startej na dużych oczkach cukinii
5 jajek
20 dag sera żółtego
półtorej szklanki bułki tartej
1 ząbek czosnku
2 średnie cebule
3 średnie marchewki
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka ziół prowansalkich
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 foremki aluminiowe (o pojemności 1 litr każda)
olej do posmarowania blaszek i pasztetu
bułka tarta do posmarowania foremek
Sposób przygotowania:
1. Cukinię należy umyć, osuszyć i obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odmierzyć 4 szklanki i startą cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.
2. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
4. Pieczarki obrać, wypłukać i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na cieniutkie plasterki.
5. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć ( uważać, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucić pieczarki i marchewkę, dusić często mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Dokładnie wystudzić.
7. Cukinię przełożyć do miski, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, dodać wystudzone warzywa, koperek, zioła prowansalkie, paprykę , ser żółty i dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
8. Foremki aluminiowe dokładnie posmarować olejem i posypać bułką tartą.
9. Masę warzywną przełożyć do foremek, lekko ubijając, pasztet z wierzchu posmarować olejem.
10. Nastepnie piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.