Pasztet z cukinii i pieczarek.

Pasztet z cukinii i pieczarek.

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Trochę pracy jest przy wykonaniu tego warzywnego pasztetu, ale warto poświęcić czas i go zrobić. Dodam, że wychodzi go sporo. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Jeżeli podamy go na gorąco z ulubioną surówką to z powodzeniem, może być na obiad. Polecam.

Składniki:

40 dag pieczarek

4 szklanki startej na dużych oczkach cukinii

5 jajek

20 dag sera żółtego

półtorej szklanki bułki tartej

1 ząbek czosnku

2 średnie cebule

3 średnie marchewki

1 łyżeczka suszonego koperku

1 łyżeczka ziół prowansalkich

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

2 foremki aluminiowe (o pojemności 1 litr każda)

olej do posmarowania blaszek i pasztetu

bułka tarta do posmarowania foremek

 

Sposób przygotowania:

1. Cukinię należy umyć, osuszyć i obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odmierzyć 4 szklanki i startą cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.

2. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.

4. Pieczarki obrać, wypłukać i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na cieniutkie plasterki.

5. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć ( uważać, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucić pieczarki i marchewkę, dusić często mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Dokładnie wystudzić.

7. Cukinię przełożyć do miski, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, dodać wystudzone warzywa, koperek, zioła prowansalkie, paprykę , ser żółty i dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

8. Foremki aluminiowe dokładnie posmarować olejem i posypać bułką tartą.

9. Masę warzywną przełożyć do foremek, lekko ubijając, pasztet z wierzchu posmarować olejem.

10. Nastepnie piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy