Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Pasztet z cukinii i pieczarek.

print Drukuj
Pasztet z cukinii i pieczarek.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.0

3 oceny

Trochę pracy jest przy wykonaniu tego warzywnego pasztetu, ale warto poświęcić czas i go zrobić. Dodam, że wychodzi go sporo. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Jeżeli podamy go na gorąco z ulubioną surówką to z powodzeniem, może być na obiad. Polecam.

składniki

40 dag pieczarek

4 szklanki startej na dużych oczkach cukinii

5 jajek

20 dag sera żółtego

półtorej szklanki bułki tartej

1 ząbek czosnku

2 średnie cebule

3 średnie marchewki

1 łyżeczka suszonego koperku

1 łyżeczka ziół prowansalkich

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

2 foremki aluminiowe (o pojemności 1 litr każda)

olej do posmarowania blaszek i pasztetu

bułka tarta do posmarowania foremek

 

sposób przygotowania

1. Cukinię należy umyć, osuszyć i obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odmierzyć 4 szklanki i startą cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.

2. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.

4. Pieczarki obrać, wypłukać i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na cieniutkie plasterki.

5. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć ( uważać, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucić pieczarki i marchewkę, dusić często mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Dokładnie wystudzić.

7. Cukinię przełożyć do miski, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, dodać wystudzone warzywa, koperek, zioła prowansalkie, paprykę , ser żółty i dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

8. Foremki aluminiowe dokładnie posmarować olejem i posypać bułką tartą.

9. Masę warzywną przełożyć do foremek, lekko ubijając, pasztet z wierzchu posmarować olejem.

10. Nastepnie piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!