Pasztet z selera

Pasztet z selera

Ocena: ★

31 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Gdy po raz pierwszy przyniosłam pasztet z selera do pracy, zrobił furorę! Każdy mnie prosił o przepis na pasztet z selera. Zachwycił nawet mięsożerców! Prosty w wykonaniu, tani, zdrowy i przepyszny.... Dodatkowo pasztet z selera świetnie się kroi i rozsmarowuje. Można powiedzieć, że pasztet z selera ma same zalety! Polecam!

Składniki:

  • Seler 2 bulwy
  • Cebula 2 sztuki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Pieczarki 250 g
  • Jajka 3 sztuki
  • Woda 1 szklanka
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • Otręby owsiane 1 szklanka
  • Sól, pieprz (sporo)
  • Majeranek 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

A jak przygotować pasztet z selera?

  1. Pieczarki drobno pokroić i przesmażyć na patelni
  2. Seler, cebule i czosnek zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  3. Warzywa dusić na głębokiej patelni z olejem i wodą (przez około godzinę)
  4. Dodać przesmażone pieczarki, bez wody
  5. Następnie pozostawić masę warzywno-pieczarkowa do ostygnięcia
  6. Dodać jajka i otręby, sól, pieprz i majeranek - zmiksować
  7. Formę do pieczenia posmarować olejem, tradycyjnie jeżeli używamy silikonowej, wówczas można zrezygnować ze smarowania olejem
  8. Przełożyć masę do formy
  9. Piec w 180°C przez około 1 godzinę
  10. Pasztet wystudzić.

Można jeść!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy