Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami, a w skrócie po prostu pęczotto tudzież kaszotto. Nietypowe polskie danie przygotowane na typowy sposób włoskiego risotto. Równocześnie Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami to dość sycący obiad. Pamiętaj jednak aby nie jadać grzybowych dań częściej niż 2 razy w tygodniu!

 

Składniki:

  • Pęczak 1 szklanka
  • Cebula 2 sztuki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bulion warzywny 0,5 litra
  • Białe wino 50 ml
  • Szpinak świeży 200 g
  • Grzyby suszone 20 g (duża garść)
  • Suszone pomidory 5-6 kawałków
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Parmezan 2 łyżki
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

A oto przepis na pęczotto ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

 

  1. Grzyby namoczyć we wrzątku przez co najmniej 30 minut.
  2. Namoczone grzyby odcedzić i drobno pokroić (nie wylewać wody!)
  3. Cebule oraz pomidory pokroić na małą kostkę.
  4. Wodę z moczenia grzybów dodać do bulionu i podgrzać.
  5. W rondelku na oliwie z oliwek podsmażyć cebule i grzyby
  6. Gdy cebula się zeszkli, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojone pomidory.
  7. Smażyć chwilę (około minutę) i dodać kaszę przepłukaną w zimnej wodzie.
  8. Wymieszać aby kasza „oblepiła się” wszystkim składnikami - wlać białe wino, dusić energicznie mieszając.
  9. Gdy pęczak wchłonie płyn, dodać łyżkę wazową gorącego bulionu i dalej mieszać.
  10. Gdy kasza wchłonie poprzednią porcję płynu dodać kolejną łyżkę wazową bulionu
  11. Gdy zostanie połowa objętości bulionu, dodać szpinak.
  12. Potem ponownie dolewać bulion (ciągle mieszając pęczotto), aż do wykończenia płynu
  13. Gdy bulion się skończy, a kasza będzie ugotowana doprawić solą i pieprzem.
  14. Zdjąć z ognia, dodać dwie łyżki parmezanu i łyżkę zimnego masła - wymieszać (masło zatrzyma proces gotowania)

Posypać parmezanem i na stół!

 

Autor: Marta

Polecamy również

peczak-ze-szpinakiem-grzybami-i-suszonymi-pomidorami

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami, a w skrócie po prostu pęczotto tudzież kaszotto. Nietypowe...
peczotto-z-grzybami-z-zielonym-groszkiem

Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem

Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem to polska wersja tradycyjnego włoskiego dania czyli risotto. Dietetyczna przewa...
peczotto-z-pieczarkami-i-jajkiem-sadzonym

Pęczotto z pieczarkami i jajkiem sadzonym

Wszyscy na około trąbią jaka to kasza zdrowa, smaczna i w ogóle czyni cuda. A pęczak to już w ogóle najzdr...
peczotto-z-podgrzybkami

Pęczotto z podgrzybkami

Pęczotto z podgrzybkami to danie bezmięsne. Użyte w pęczotto z podgrzybkami grzyby nie są niezbędnym elementem zdro...

Zobacz więcej przepisów na:

Pęczotto

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy