Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

print Drukuj
Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
4.2

8 ocen

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami, a w skrócie po prostu pęczotto tudzież kaszotto. Nietypowe polskie danie przygotowane na typowy sposób włoskiego risotto. Równocześnie Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami to dość sycący obiad. Pamiętaj jednak aby nie jadać grzybowych dań częściej niż 2 razy w tygodniu!

 

składniki
  • Pęczak 1 szklanka
  • Cebula 2 sztuki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bulion warzywny 0,5 litra
  • Białe wino 50 ml
  • Szpinak świeży 200 g
  • Grzyby suszone 20 g (duża garść)
  • Suszone pomidory 5-6 kawałków
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Parmezan 2 łyżki
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Sól, pieprz
sposób przygotowania

A oto przepis na pęczotto ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

 

  1. Grzyby namoczyć we wrzątku przez co najmniej 30 minut.
  2. Namoczone grzyby odcedzić i drobno pokroić (nie wylewać wody!)
  3. Cebule oraz pomidory pokroić na małą kostkę.
  4. Wodę z moczenia grzybów dodać do bulionu i podgrzać.
  5. W rondelku na oliwie z oliwek podsmażyć cebule i grzyby
  6. Gdy cebula się zeszkli, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojone pomidory.
  7. Smażyć chwilę (około minutę) i dodać kaszę przepłukaną w zimnej wodzie.
  8. Wymieszać aby kasza „oblepiła się” wszystkim składnikami - wlać białe wino, dusić energicznie mieszając.
  9. Gdy pęczak wchłonie płyn, dodać łyżkę wazową gorącego bulionu i dalej mieszać.
  10. Gdy kasza wchłonie poprzednią porcję płynu dodać kolejną łyżkę wazową bulionu
  11. Gdy zostanie połowa objętości bulionu, dodać szpinak.
  12. Potem ponownie dolewać bulion (ciągle mieszając pęczotto), aż do wykończenia płynu
  13. Gdy bulion się skończy, a kasza będzie ugotowana doprawić solą i pieprzem.
  14. Zdjąć z ognia, dodać dwie łyżki parmezanu i łyżkę zimnego masła - wymieszać (masło zatrzyma proces gotowania)

Posypać parmezanem i na stół!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!