Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Pieczarki faszerowane

print Drukuj
Pieczarki faszerowane

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.6

13 ocen

Pieczarki faszerowane mogą być zarówno przystawką, jak i alternatywą dla ziemniaków, bądź ryżu podawanego do ulubionego schabowego lub innej porcji mięsa. Przepis na moje ulubione pieczarki faszerowane wziąłem od siostry. Pieczarki faszerowane według tego przepisu są lekkie, a co najważniejsze bardzo smaczne.

składniki
  • duże pieczarki - 10 kapeluszy
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz

Farsz:

  • trzonki pieczarek przeznaczonych do faszerowania
  • cebula
  • czosnku - 2-3 ząbki
  • oliwa - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • bazylia - 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

 

sposób przygotowania

 A oto mój przepis na faszerowane pieczarki:

  1. Opłukuję pieczarki, osuszam i odcinam trzonki, a kapelusze skrapiam sokiem z cytryny i nacieram oliwą.  
  2. Oczyszczone trzonki drobno siekam, przesmażam najpierw na suchej patelni, a gdy płyn odparuje, wlewam łyżkę oliwy i mieszając, smażę przez chwilkę.
  3. Następnie dodaję posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i znów kilka minut smażę, mieszając.
  4. Na końcu mieszam wszystko z posiekaną zieleniną, przyprawiam farsz do smaku solą i pieprzem.
  5. Osuszone kapelusze pieczarek obsmażam po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie, oprószam solą i pieprzem, układam jeden obok drugiego na natłuszczonej blasze do pieczenia, napełniam przygotowanym farszem, wstawiam do piekarnika i piekę do 20 min. w temp. 200°C.

Pieczarki faszerowane podaję z pieczywem i korniszonami. Czasami kapelusze wypełnione farszem posypuję startym żółtym serem i wtedy je zapiekam. W takiej, czy innej wersji, faszerowane pieczarki są świetną przekąską. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!