Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane

Ocena:

13 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Pieczarki faszerowane mogą być zarówno przystawką, jak i alternatywą dla ziemniaków, bądź ryżu podawanego do ulubionego schabowego lub innej porcji mięsa. Przepis na moje ulubione pieczarki faszerowane wziąłem od siostry. Pieczarki faszerowane według tego przepisu są lekkie, a co najważniejsze bardzo smaczne.

Składniki:

  • duże pieczarki - 10 kapeluszy
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz

Farsz:

  • trzonki pieczarek przeznaczonych do faszerowania
  • cebula
  • czosnku - 2-3 ząbki
  • oliwa - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • bazylia - 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

 A oto mój przepis na faszerowane pieczarki:

  1. Opłukuję pieczarki, osuszam i odcinam trzonki, a kapelusze skrapiam sokiem z cytryny i nacieram oliwą.  
  2. Oczyszczone trzonki drobno siekam, przesmażam najpierw na suchej patelni, a gdy płyn odparuje, wlewam łyżkę oliwy i mieszając, smażę przez chwilkę.
  3. Następnie dodaję posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i znów kilka minut smażę, mieszając.
  4. Na końcu mieszam wszystko z posiekaną zieleniną, przyprawiam farsz do smaku solą i pieprzem.
  5. Osuszone kapelusze pieczarek obsmażam po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie, oprószam solą i pieprzem, układam jeden obok drugiego na natłuszczonej blasze do pieczenia, napełniam przygotowanym farszem, wstawiam do piekarnika i piekę do 20 min. w temp. 200°C.

Pieczarki faszerowane podaję z pieczywem i korniszonami. Czasami kapelusze wypełnione farszem posypuję startym żółtym serem i wtedy je zapiekam. W takiej, czy innej wersji, faszerowane pieczarki są świetną przekąską. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy