Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pieczona karkówka - wyśmienity obiad

print Drukuj
Pieczona karkówka - wyśmienity obiad

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.1

147 ocen

Pieczona karkówka, któż z nas jej nie lubi. Soczyste mięso, wyraziste przyprawy. Niepowtarzalny aromat. Pieczona karkówka gości na moim stole bardzo często. Idealna na gorąco, bardzo smaczna na zimno jako składnik kanapek. Więc do roboty!

składniki
  • Karkówka ok. 1 kg
  • Czosnek – 4 ząbki (lub mniej, jeśli są duże)
  • Czerwona papryka – 2 łyżeczki
  • Pieprz – najlepiej świeżo zmielony
  • Majeranek – 2 łyżki
  • Olej – 4 łyżki
  • Sól
sposób przygotowania

Pieczona karkówka to dobre danei obiadowe, a jak zostanie to kroimy na zimno, także 2 w 1, jak dobry szampon :)

  1. Mięso najlepiej przygotować do pieczenia dzień wcześniej. Karkówkę nacieramy solą, pieprzem, czerwoną papryką i majerankiem. Dwa ząbki czosnku siekamy drobno i nacieramy nim mięso. Tak przygotowaną karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na noc do lodówki.
  2. Przed pieczeniem, mięso smarujemy dokładnie oliwą.
  3. Dwa pozostałe ząbki rozgniatamy i kładziemy obok mięsa w naczyniu.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 – 200 stopni. Pieczemy mięso około godziny. Jeśli macie termometr do wypieków, można nim sprawdzić temperaturę mięsa. Jeśli w środku będzie miało 80 stopni, mamy pewność że dobrze się upiekło.

Pieczona karkówka gotowa.

Smacznego.

Ocena:
3.1
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!