Tradycyjny przepis na pieczone jabłka

Tradycyjny przepis na pieczone jabłka

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Tradycyjny przepis na pieczone jabłka to najprostszy z możliwych przepisów na pyszny podwieczorek.  Użyty w tradycyjnym przepisie na jabłka pieczone, cynamon cudownie podkreśla i uwydatnia naturalną słodycz  jabłek. Dla niektórych ciekawostką może być, że jabłka pomimo kwaskowatego smaku odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych.

Składniki:

  • Jabłka (kwaśne) 2 sztuki
  • Cynamon 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Aby przygotować jabłka według tradycyjnego przepisu na pieczone jabłka należy

 

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 220-250°C
  2. Jabłka porządnie umyć
  3. Jabłek nie wycierać, jeszcze mokre należy posypać lub obtoczyć w cynamonie
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na średnią „półkę”
  5. Piec przez minimum 20 minut - czas pieczenia zależy m.in. od gatunku, wielkości
  6. Pieczenie jabłek można przyspieszyć włączając funkcję termoobieg
  7. Jabłka będą gotowe, kiedy skórka zacznie pękać, a środek wypływać na zewnątrz

 

Smacznego! :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy