Tradycyjny przepis na pieczone jabłka
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen
Ilość porcji: 2
Tradycyjny przepis na pieczone jabłka to najprostszy z możliwych przepisów na pyszny podwieczorek. Użyty w tradycyjnym przepisie na jabłka pieczone, cynamon cudownie podkreśla i uwydatnia naturalną słodycz jabłek. Dla niektórych ciekawostką może być, że jabłka pomimo kwaskowatego smaku odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych.
Składniki:
- Jabłka (kwaśne) 2 sztuki
- Cynamon 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Aby przygotować jabłka według tradycyjnego przepisu na pieczone jabłka należy
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220-250°C
- Jabłka porządnie umyć
- Jabłek nie wycierać, jeszcze mokre należy posypać lub obtoczyć w cynamonie
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, na średnią „półkę”
- Piec przez minimum 20 minut - czas pieczenia zależy m.in. od gatunku, wielkości
- Pieczenie jabłek można przyspieszyć włączając funkcję termoobieg
- Jabłka będą gotowe, kiedy skórka zacznie pękać, a środek wypływać na zewnątrz
Smacznego! :)
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Jabłka pieczone z kaszą jaglaną i rodzynkami.
Takie jabłka możemy przygotować na deser.Robi się je bardzo szybko i są tanie w przygotowaniu.Kasza jaglana i jabłka to...Jabłko pieczone z owsianym nadzieniem
Dziś polecam Wam doskonały przepis na prosty, smaczny i zdrowy podwieczorek czyli jabłka pieczone z owsianym nadzieniem....Jabłka pieczone z ricottą
Jabłka pieczone z ricottą to pełnowartościowa słodka przekąska. W przepisie na jabłka pieczone z ricottą wykorzystano se...Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika.
Na niedzielne śniadanie polecam pyszne i syte pieczone jabłka, z sytą owsianką i pysznym dżemem. Przepis jest bardzo pro...Jabłuszko pieczone
Pachnące, słodziutkie, rozpływające się w ustach...Zobacz więcej przepisów na: