Pieczone ziemniaki w mundurkach

Pieczone ziemniaki w mundurkach

Ocena: ★

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Ziemniaki gotowane do obiadu to po prostu nuda i przeżytek. Dzisiaj modne są pieczone ziemniaki w mundurkach i najlepiej z masłem czosnkowym. Do takich ziemniaczków kawałek mięska i surówka i obiad gotowy. Myślę, że wówczas nie mięso będzie stanowić podstawę, a właśnie pieczone ziemniaki w mundurkach. Są chrupiące i pachnące i po prostu SUPER!

Składniki:

  • 20 młodych, małych ziemniaków
  • 10 dag masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kurkuma

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki robimy tak:

  1. Ziemniaki myjemy w mundurkach pod bieżącą wodą. Następnie każdego z nich osuszamy przy pomocy ręczników papierowych i nacinamy z dwóch stron tworząc tzw. zebrę.
  2. Każdego ziemniaka posypujemy solą, pieprzem i przyprawami i następnie układamy w naczyniu ceramicznym. Wszystko polewamy masłem czosnkowym (masło roztopione z rozgniecionym przez praskę lub posiekanym czosnkiem) i wkładamy do piekarnika.
  3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut pod przykryciem (folia aluminiowa) i potem bez folii do czasu aż się zarumienią.

Pieczone ziemniaki są dobre nawet same, ale też super pasują do pieczonego mięsa.

Smacznego :)

Autor: Grzegorz

Polecamy nasze przepisy