Pieczone ziemniaki z boczkiem

Pieczone ziemniaki z boczkiem

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Ziemniaki to już tradycja polskiego stołu. Znamy je w różnych wydaniach - ja polecam pieczone ziemniaki z boczkiem wędzonym. Są kruche, smaczne i z nutą wędzonki. Pasują doskonale jako przystawka do mięs, ale można je również podać na męskim spotkaniu przy piwku. Polecam pieczone ziemniaki z boczkiem.

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 10 plasterków boczku wędzonego
  • 2 łyżki masła
  • rozmaryn
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: wykałaczki, pergamin i folia alumiowa

Sposób przygotowania:

Jak robimy pieczone ziemniaki:

  1. Obieramy ziemniaki i kroimy je na połówki. Każdą połówkę solimy i posypujemy pieprzem.
  2. Następnie nasze połóweczki zawijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczką.
  3. Każde zawiniątko układamy na blaszkę, na pergamin.
  4. Gdy wszystkie ziemniaki są na miejscu polewamy je rozpuszczonym w rondelku masłem i posypujemy rozmarynem.
  5. Ziemniaczki z boczkiem pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut pod przykryciem (blachę przykrywamy folią aluminiową).
  6. Potem zdejmujemy folię aluminiową i podpiekamy ziemniaki na złoty kolor (ok.20 minut) i mamy wspaniałe pieczone ziemniaki.

Polecam - smacznego.

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy