Kurczak pieczony na butelce z piwem

Kurczak pieczony na butelce z piwem

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Bardzo smacznie przyrządzony kurczak - z chrupiącą skórką i wilgotnym mięsem

Składniki:

- 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
- 1 butelka piwa jasnego 0,5 l
- 3-4 łyżki oleju lub oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć olejem wymieszanym z przyprawami: roztartym czosnkiem, mieloną papryką, solą, pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Dokładnie umyć butelkę z piwem i odkleić etykiety. Butelkę otworzyć.

Kurczaka wyjąć z marynaty, nałożyć go na na butelkę (tak, aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz). Kurczaka na butelce ustawić w małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym, które należy postawić na dużej, płaskiej blasze (zapobiegnie to wylewaniu się i paleniu piwa z tłuszczem).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg). Piec 1 godzinę do 1,5 godziny (w zależności od wielkości kurczaka).

Jeśli piwo nie wypływa z butelki, należy dosypać szczyptę soli do butelki,co powinno spowodować spienienie się piwa.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy