Myślę, że na takiego kurczaka każdy się skusi. Wyszedł mi pyszny i soczysty, z bardzo chrupiącą skórką. Lekko słodkie i paprykowe mięso. Takiego kurczaka możemy podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem i ulubioną surówką. Polecam tego pysznego kurczaka.
1 kurczak (waga około 2 kg )
słodka papryka w proszku
miód prawdziwy ( tak około 3-4 łyżki )
olej
sól i pieprz do smaku
1. Kurczaka oczyścić, umyć i bardzo dokładnie osuszyć.
2. Tak przygotowanego kurczaka natrzeć solą, pieprzem i papryką w proszku, następnie za pomocą pędzelka posmarować olejem.
3. Ukłożyć kurczaka na blaszce do pieczenia i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
4. Po tym czasie piec do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny. Kurczaka polewać często wywarem z pieczenia.
5. Pod koniec pieczenia kurczka posmarować miodem za pomocą pędzelka.
6. Podawać i smacznego.
Kurczak pieczony na butelce z piwem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu