Jest to podstawowy przepis na chlebki pita. Po upieczeniu kroimy je na cztery części, rozcinamy i podajemy z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Polecam wypróbować przepis.
Ciasto:
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłej wody
pół szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
półtorej łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko
sezam do posypania chlebków
masło do posmarowania blaszek
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, połową ciepłego mleka i połową ciepłej wody.
2. Do roztarych drożdży dodać sól, olej i mąkę, następnie stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagnieść ciasto.
3. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
4. Dwie blaszki o średnicy 23 cm posmarować masłem.
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować i wyłożyć do przygotowanych blaszek.
6. Ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
7. Następnie piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
8. Upieczone chlebki są gotowe do podania.
Chleb z czarnuszką, pestkami słonecznika i otrębami.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu